Zeleni Karton

Zeleni karton je dokumet koji služi kao potvrda osiguranja od autoodgovornosti. Zeleni karton Vam obezbedjuje zaštitu od nematerijalne ili materijalne štete ukoliko se dogodi saobraćajna nezgoda u inostranstvu.

Zeleni karton – Cena

Cena za izdavanje zelenog kartona iznosi od 2.000 do 3.000 dinara. Cenu odredjuje osiguravajuća kuća čiju obaveznu polisu osiguranja vozila posedujete.

Potrebna dokumenta za izdavanje zelenog kartona

Dokumenta koja su Vam potrebna da dobijete zelenu kartu za vozilo su:

Saobraćajna dozvola
Polisa obaveznog osiguranja
Kada se vrši registracija vozila tom prilikom možete izvaditi zeleni karton.

Koliko važi zelena karata vozila?

Dokument važi od trenutka izdavanja pa sve do isteka polise obaveznog osiguranja.

Čemu služi zeleni karton?

Zelena karta služi kao dokaz da vaše vozilo ima zaključeno osiguranje autoodgovornosti kod domaće osiguravajuće kuće. Ako se pričini materijalna šteta prema trećim licima vašim vozilom dok ste u inostranstvu štetu nadokandjuje osiguravjuća kuća koja je izdala zelenu kartu.

Za koje zemlje je potrebna zelena karata?

Dokument o osiguranju od autoodgovornosti je potreban za putovanje u sledeće zemlje:
Belorusija, Moldavija, Severna Makedonija, Izrael, Rusija, Iran, Maroko, Albanija,Tunis.
Zeleni karton od 19.10. 2021. godine nije više potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.
Od 2012. godine Srbija je potpisnica Multilateralnog sporazuma po kome vozila iz naše zemlje pri ulasku u sve zemlje koje su potpisnice ovog sporazuma kao dokaz da postoji osiguranje od autoodgovornosti dovoljna je registraciona nalepnica koja se izdaje prilikom registracije vozila.
Zemlje potpisnice MA sporazuma su:
Grčka, Italija, Astrija, Češka, Bugarska, Nemačka, Španija, Francuska, Finska, Danska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Luksmburg, Irska, Rumunija, Poljska, Portugaluja, Malta, Letonija, Litvanija, Slovačka, Hrvatska, Norveška, Island, Andora, Švajcarska, Slovenija, Švedska.

Da li je obavezno imati zeleni karton?

Prilikom registracije vozila niste obavezni da kupite zeleni karton. Zelena karta se kupuje samo u slučaju da putujete u zemlje vašim vozilom koje nisu potpisnice MA sporazuma.

Gde se kupuje zelena karta?

Zeleni karton kupujete u osiguravajućoj kući kod koje je vaše vozilo osigurano obaveznom polisom. Takodje osiguranje možete kupiti i u AMS Srbije.

Da li je potreban zeleni karton za auto prikolicu?

Zeleni karton vezan je za polisu obaveznog osiguranja vozila. S obzirom da se auto prikolica posebno osigurava polisom autoodgovornosti zeleni karton je potreban i za prikolicu ukoliko je ona učesnik saobraćaja u zemlji gde zelna karta obavezna.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!