Šta raditi kada se automobil pokvari na putu

Neprijatna situacija na putovanju koju možete doživeti je svakako kvar na automobilu. Mada se to ne dogadja često morate biti spremni i za ovakvu situaciju. Kako ne biste ugrožavali bezbednost saobraćaja i ostale učesnike u saobraćaju morate zanati šta raditi kada se automobil pokvari na putu.

Šta raditi kada se automobil pokvari na putu

Pre svakog dužeg putovanja treba proveriti tehničku ispravnost automobila kao i proveriti do kada vam važi registracija vozila. Ako se desi kvar na vozilu tokom putovanja uprkos predhodnoj proveri morate se isključiti iz saobraćaja. Bilo da se nalazite na auto putu, magastrali u Srbiji ili inostranstvu morate vozilo ukloniti sa saobraćajnice. Ukoliko ste na auto putu pokušajte da vozilom dodjete na prvo proširenje. U slučaju da to nije moguće vozilo parkirajte što bliže ivici desne strane puta, ovo važi iako se nalazite na magistralnom putu. Kada ste zaustavili vozilo pre nego što ga napustite upalite sva četri žmigavca. Zatim obucite florescentan prsluk a tek potom izadjite iz vozila. Iz gepeka izvadite sigurnosni trougao i postavite ga na udaljenosti otprilike 150. metara od vozila. Podignite haubu kako bi drugi vozači u saobraćaju shvatili da imate problem na automobilu. 

3

Kome se obratiti za pomoć?

Ako uvrdite da sami ne možete rešiti kvar na automobilu potrebno je pozvati pomoć. Na teritoriji republike Srbije služba za pomoć na putu dobija se na broj 1987. Auto moto savez Srbije ima dežurne automehaničare koji su spremni da u svakom trenutku pruže pomoć na putu. Potrebno je da dispečeru saopštite vašu lokaciju kako bi mogli da u najkraćem mogućem roku organizuju da se automobil popravi. Ako popravka vozila nije moguća na licu mesta pobrinuće se da se automobil odšlepa do najbližeg auto servisa. U slučaju da se nalazite u inostranstvu pomoć na putu možete potražiti na broj 112. Savetujemo da ne pokušavate sami da pronadjete lokalnog automehaničara iz razloga što znaju da ste u bezizlaznom položaju. Kako pojedini majstori znaju da zloupotrebe vaši situaciju uslugu popravke automobila mogu naplatiti i nekoliko puta više od realne cene popravke.

Kako biti spreman ukoliko se automobil pokvari na putu

Kada radite tehnički pregled i registraciju vozila naš savet je da kupite paket za pomoć na putu. Osnovna cena paketa pomoći na putu iznosi oko 3.000 dinara na godišnjem nivou. Osnovni paket pokriva šlep službu do prvog mehaničara i sitne poprake na licu mesta. U sitne intervencije majstora ulazi zamena gume, akumulatora ili sitne mehaničke popravke. Ako želite da pomoć na putu imate i u inostranstvu cena paketa iznosi od 5.000 dinara. Pojedine organizacije koje u ponudi imaju ove pakete nude mogućnost pokrivanja troškova smeštaja dok se vozilo ne popravi. Ukoliko servis u roku od 5. dana ne može da popravi vozilo dobićete napismeno uverenje a zatim će vas šlep služba odvesti do vašeg mesta prebivališta. Za ovaj paket usluge mora se doplatiti izvesna svota novca.

Ako se spremate na put u zemlji ili insotranstvo nadamo se da ćete pomoću naših saveta izbeći neprijatne situacije u koje možete doći u slučaju da vam se dogodi kvar na vozilu.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!