Priprema automobila za letnju sezonu

Zašto je april mesec važan za svakog vozača automobila? Tada počinjemo da razmišljamo o produženim vikendima i letnjem godišnjem odmoru. Bilo da su u pitanju kraća ili duža putovanja, da bi smo bezbedno stigli na svoje odredište moramo imati siguran automobil. Adekvatno pripremljeno vozilo bez obzira da li ćete preći 50 ili 700 km daje veliku sigurnost da ćete stići bezbedno i bez dodatnih trošova na svoju destinaciju.

Priprema automobila za letnju sezonu

Ono što morate obavezno imati u svom vozilu je svetleći prsluk, rezervna guma, prva pomoć, sigurnosni trougao, rezervne sijalice, uže za vuču. Ako krećete na duži put u slučaju zastoja bilo bi dobro da kod sebe imate flašu vode, hranu, papirni ubrus, auto punjač  za mobilni telefon. Ali pre svega ovde nabrojanog obavezno morate pripremiti automobil tako što ćete obaviti proveru svetala, akumulatora, klime, ulja u motoru, brisača, tečnosti za brisače i rashladu, guma. Proveru nekih od ovih stavki možete sami uraditi ali mi svakako preporučujemo da to uradi dobar automehaničar ili ovlašćeni auto servis.

Montaža letnjih guma

Montažu letnjih guma po zakonu treba obaviti početkom aprila. Obavezno proverite dubinu šare na gumama i njihovo stanje. Pogledajte da nisu slučajno ispucale ukoliko im je radni vek duži od 3. godine. Bilo bi dobro da izrotirate gume pa one koje su se nalazile na zadnjoj osovini prebacite na prednju osovinu. Pritisak u gumama neka bude kako je proizvodjač automobila to predvideo. Ukoliko ne znate na koliko bari treba naduvati gumu na vratima od rezervoara automobila imate upustvo. Dobar pritisak u gumama činiće vožnju udobnom i bezbednom i bez povećanja potrošnje goriva. Savet: redovno proveravajte pritisak u pneumaticima jer vazduh iz njih leti brže nestaje.

Provera tečnosti u automobilu

Nije dovoljno samo proveriti nivo ulja u motoru automobila i misliti da ste obavili inspekciju. Pored motornog ulja treba proveriti kočionu tečnost stanje antifriza, tečnost servo upravljača i menjača i na kraju tečnost za pranje šoferšajbne. Prvo treba proveriti nivo i stanje motornog ulja. Ako ima potrebe za dosipanjem to se mora obaviti sa istim uljem koje se nalazi u motoru automobila. Da bi ste proverili kvalitet ulja koje se nalazi u motoru dodirnite ga i protrljajte izmedju prstiju i ukoliko ima gustinu i ne miriše na paljevinu netreba ga menjati. Ako ste prešli sa vašim automobilom više od 80.000 km poželjno bi bilo da se zameni ulje u menjaču. Za to je najbolje da se posavetujete sa automehaničarem.Pre puta obavezno proverite rashladnu tečnost. Manjak rashladne tečnosti u hladnjaku dovodi do pregrevanja motora što nikako nije poželjno kada se krene na put. Najmanje što vam treba je scena često vidjana na putevima kada vozač stoji pored auta sa podignutom haubom i sve se oko njega puši. Tečnost za servo upravljač treba da bude u propisanim granicama i za njegovu proveru najbolje se obartiti majstoru. Takodje za kočionu tečnost i stanje pločica na kočionom sitemu auta prepustite majstoru. Ovo je možda najbitniji segment provere auta pred put jer kako se kaže kočnica glavu čuva. Čistoća šoferšajbne daje dobru vidljivost na putu. Zato uvek dospite tečnost za pranje stakla pre polaska na put. Ukoliko primetite tokom vožnje da ste zaboravili da obavite ovu sitnicu stanite na prvu benzinsku pumpu i to obavite.

Provera svetala na autu

Proveru svetala na autu svakako možete Vi da obavite. To uključuje proveru dnevnog svetla, kratkih i dugih, žmigavaca prednjih i zadnjih kao i kontrolu sva četri žmigavca, stop svetla i svetla za voćnju u rikverc. Za inspekciju svetala Vam je potrebna asistencija prijatelja. Nemojte zaboraviti da proverite i svetlo u kabini jer se nikada nezna kada može zatrebati.

Akumulator

Zbog zimskih mrazeva akumulatori slabe i prestaju sa radom najčešće u proleće ili leto. Iz tog razloga treba proveriti snagu akumulatora, zategnutost kablova i pogledati da li ima korozije na njemu. Najmanje što vam treba je da kada okrenet ključ da startujete motor auta čujete samo klik.

Zamena filtera i provera klime u autu

Letnjih vrućine znaju da učine vožnju neprijatnom ako klima uredjaj ne funkcioniše. Otvarnjem prozora nećete se rešiti vrućine kao i znojenja. Zato pre polaska na put proverite ispravnost klima uredjaja u autu i ukoliko ima potrebe dopunite freon u sistem. Najbolje bi bilo da zamenite filter kabine i uradite dezinfekciju klime i na taj način obezbedite prijatan vazduh u kabini automobila tokom putovanja.

Na kraju a ustvari na početku

Na kraju kada sve proverite a pre polaska na put operite auto spolja i unutra. Sa čistim autom put će biti prijatniji. Ali kao što biva na kraju kada stignete na odredište auto će verovatno biti toliko prljav da ćete posetiti prvu auto perionicu. Uradite sve što je potrebno kako bi ste pripremili auto za put tokom leta i bezbedno i udobno stigli na vaše odredište.

Agencija za tehnički pregled i registraciju vozila Henex Vam želi srećan put i potpuno uživanje u zasluženom odmoru.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!