Kako da prodjem tehnički pregled

Šta je tehnički pregled vozila? Kako da prodjem tehnički pregled vozila a da me nevraćaju? Ovo su dva najčešća pitanja svih vozača automobila otkada je poštren tehnički pregled vozila kada se obavlja registarcija vozila.

Obavezan tehnički pregled vozila podrazume proveru ispravnosti odedjenih komponenti na automobilu. Ukoliko svi uredjaji nisu ispravni možete biti udaljeni sa tehničkog pregleda. Kako bi ste izbegli ovu neprijatnu situaciju detaljno ćemo vas upoznati koje uslove vozilo mora da ispuni a šta Vi morate da uradite pre nego što krenete u proceduru tehničkog pregleda vozila.

Tehnicki pregled Vracar

Oprano vozilo

Da biste mogli da krenete u proceduru i stali na početak trake za tehnički pregled obavezno operite svoje vozilo. U slučaju da vozilo nije čisto automatski ćete biti udaljeni sa tehničkog pregleda.

Potrebna dokumenta za tehnički pregled vozila

Saobraćajna dozvola i lična karata su obavezni dokumenti koje morate dati na uvid na početku tehničkog pregleda.

Oštećenja na vozilu

Karoserija auta ne sme biti ulubljena niti trula. U odnosu na celu karoseriju vozila toleriše se 5% oštećenja. Vozilo se smatra neispravnim za tehnički pregled ukoliko su na njemu oštećenja veća od dozvoljenog.

Registarske tablice

Na vozilu moraju biti obe registarske tablice pravilno i propisno postavljene.

Ručna kočnica

Pre tehničkog pregleda obavezno proverite ispravnost ručne kočnice. Ako je ručna kočnica neispravna morate je pre tehničkog pregleda popraviti kako ne bi bili udaljeni sa istog. Test ispravne ručne kočnice možete lako obaviti. Parkirajte auto na veću uzbrdicu i povucite ručnu kočnicu. Ukoliko vozilo ostane u mestu ručna kočnica funkcioniše.

Retrovizori

Plastika odosno oklop spoljnog levog retrovizora ne sme biti oštećena. Takodje isto važi i za ogledalo na njemu. U slučaju da je ogledalo naprslo morate ponovo doći na tehnički pregled.

Trap na automobilu

Ispravan trap na vozilu je uslov da prodjete tehnički pregled. Ukoliko je trap nesipravan obavezno ga popravite. Trap se može lako raštelovati, dovoljno je da većom brzinom udarite u rupu ili se autom popnete na visok ivičnjak. Kada primetite da u toku vožnje auto vuče u jednu stranu ili se trese na odredjenoj brzini jasno je da je trap izašao iz ose. Ne čekajte da vas vrate sa tehničkog pregleda već obavite reglažu trapa na vreme.

Gume na autu

Gume na vozilu ne smeju imati vidljiva oštećenja. Ispucali pneumatici, nedovoljna dubina šara su razlozi zbog kojih možete biti vraćeni na ponovni tehnički. Na istoj osovini dozvoljene su samo gume isth dimenzija i proizvodjača.

Svetlosne grupe na automobilu

Žmigavci, stop svetla, farovi, svetla za maglu, katadiopteri ne smeju biti oštećeni to jest imati naprsnuća na sebi. Naknadno ugradjena ksenon svetla smatrju se prepravkom i moraju imati atest ukoliko želite proći nesmetano tehnički pregled vozila.

Stakla na vozilu

Prednja i zadnja šoferšajbna ne sme imati veća naprsnuća od 10.mm. Zatamnjena stakla na vozilu su dozvoljena samo u slučaju da imaju potrebnu dokumetaciju to jest atest.

Kuka za prikolicu

Ukoliko imate naknadno ugradjenu kuku za vuču koja poseduje homologaciju i žig proizvodjača takodje za nju morate imati odgovarajući atest. Za tehnički pregled kugla na koju se kači priključno vozilo mora biti demontirana kako vas ne bi udaljili.

Broj motora i šasije

Broj motora i šasije mora biti lako čitljiv ukoliko to nije slučaj agencija za tehnički pregled to mora konstatovati i prijaviti MUP-u.

Identifikaciona pločica na vozilu

Na ovoj metalnoj pločici se nalaze osnovni podaci o vozilu. U slučaju da je oštećena ili da se ne može sa nje pročitati broj šasije ili neki drugi podatak nećete proći tehnički pregled. 

Obavezna oprema u automobilu

Obavezna oprema koju morate imati u vozilu su: prva pomoć, svetleći prsluk, rezervni točak, uže za vuču, aparat za gašenje požara, trougao, rezervne sijalice. Ukoliko je registracija vozila i tehnički pregled u zimskom periodu vozilo mora imati na sva četri točka zimske gume kao i lance za dva pneumatika.

Kako da prodjem tehnički pregled

Proverite na vozilu sami sve ono što možete. Ako niste sigurni u ispravnost pojedinih tehničkih stvari na vozilu najbolje je da posetite automehaničara i obavite redovan servis. Zbog rigoroznih kontrola na tehničkom koji su propisani novim zakonom, ako imate neko dodatno pitanje ili vam je potreban savet svaka agencija za registraciju vozila i tehnički pregled može Vam pomoći.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!