Šta Je Tehnički Pregled Vozila

Šta je tehnički pregled vozila? Tehnički pregled za sva vozila koja učestvuju u saobraćaju mora se uraditi jednom godišnje. Na tehničkom pregledu se utvrdjuje ispravnost vozila kako bi ona mogla bezbedno da se kreću po putevima u Srbiji.

Šta je tehnički pregled vozila?

Osnovni cilj tehničkog pregleda je da se utvrdi da li je vaše vozilo ispravno za korišćenje u saobraćaju. Ukoliko vozilo nije tehnički ispravno ne može se obaviti registarcija vozila. Tehnički pregled se može obaviti 30. dana pre isteka registracije vozila. U Srbiji postoje tri vrste tehničkih pregleda i to su: redovni, vanredni i kontrolni pregled ispravnosti vozila. Redovni tehnički pregled se obavlja svake godine pre registracije vozila. U slučaju da je vozilo starije od 15. godina tehnički pregled se radi na svakih 6. meseci. Vanredni tehnički pregled se radi u slučaju da je vozilo  teško oštećeno u saobraćajnoj nezgodi. Kontrolni tehnički pregled se obavlja kada saobraćajna policija zaustavi vozilo i posumnja da ono nije tehnički ispravno.

Šta se proverava na tehničkom pregledu vozila?

Na tehničkom pregledu se obavlja provera:

Karoserije

Upravljačkog i kočionog sistema

Svetlosnih grupa

Mere se izduvni gasovi

Kontroiše dubina šare na pneumaticima

Proverava se broj šasije i motora

Kuka na vozilu ukoliko je ugradjena

Dodatna oprema – paket prve pomoći, sajla, trkout, svetlosni prsluk

Rahladni sistem

Novi zakon o tehničkom pregledu vozila

Od jula meseca 2018. godine stupio je na snagu novi zakon o sobraćaju u kome su regulisana pravila tehničkog pregleda. Novi propisi nalažu da pregled vozila traje 30. minuta. Pravila za isparavnost vozila su jako pooštrena. Takodje se vrši slikanje vozila iz nekoliko uglova nakon čega se foto dokumentacija prosledjuje MUP-u. Ako je vozilo tehnički neispravno, vlasink vozila ima tri dana da otkloni sve nedostatke kako ne bi ponovo plaćao tehnički pregled. 5. jula 2021. godine počeće se sa merenjem izduvnih gasova iz vozila. Ukoliko vozilo emituje veću količinu izduvnih gasova od dozvoljenog neće moći da prodje tehnički pregled pa samim tim neće se moći obaviti registracija vozila. Zato savetujemo svim vlasnicima motrnih vozila da izvrše potrebne popravke kako ne bi doživeli da budu vraćeni sa tehničkog pregleda.

Agencija Henex nudi tenički pregled i registraciju vozila na rate u svojih devet poslovnica koje se nalaze u Beogradu. Imate mogućnost da zakažete termin za tehnički pregled kako bi izbegli čekanje. U poslovnicama Henex možete izvršiti registraciju vozila bez odlaska u MUP. Registracionu nalepnicu izdajemo za 5. minuta.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!