Promena registarskih tablica posle 9 godina

PROMENA REGISTARSKIH TABLICA u 2020 godini

Promena registarskih tablica posle 9 godina, se ipak neće desiti. Samim tim cena registracije vozila se neće ni menjati onim vlasnicima vozila kojim se bliži istek važnosti registarskih tablica po starom zakonu. Kako je saopštio MUP, promena registarskih tablica nakon 9. godina neće se desiti. Ovaj zakon stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

Promene tablica posle 9 godina

Promena registarskih tablica

Kako je bilo predvidjeno po starom zakonu svaki vlasnik vozila je morao da uradi promenu registarskih tablica. Nakon devet godina od kada su izdate prvi put registarske tablice morala se uraditi promena istih. Mnogi stručnjaci iz oblasti za bezbednost saobraćaja su tada reagovali i govorili da to nije potrebno raditi. Tablice za vozila se izradjuju u zavodu za izradu novca i kao takve prošle su strogu kontrolu kvaliteta. Uvek su sugerisali da ih treba menjati samo u situacijama kada na njima dodje do oštećenja. Takodje se tim postupkom uticalo i na budžet vlasnika vozila, zato je nezadovoljstvo takvim zakonom bilo veliko. Uvek se sugerisalo da je to nepotrebno i od stručnih lica i od samih vlasnika vozila. Posle svih peripetija oko kvačica na tablicama i njihove promene nakon 9. godina to se ipak neće desiti na zadovoljstvo velikog broja vlasnika motrnih vozila.

Kada se menjaju registarske tablice?

Izmene pravilinika o registraciji motornih i priključnih vozila koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine predvidja da se registarske tablice na motornim vozilima ne moraju menjati na 9. godina. Menjaju se samo u slučaju kada se izgube, budu ukradene sa vozila, ukoliko dodje do njihovog potpunog uništenja i kada je vozilo bilo predhodno registrovano na teritoriji druge opštine. Takodje je novim propisom predvidjeno da od 1. januara 2020. godine saobraćajne dozvole motornih vozila budu trajne. Vlasnici vozila koji su registraciju uradili pre ovog datuma nakon isteka roka važenja saobraćajne dozvole istu će zameniti za trajnu. Verovatno da je ova vest obradovala mnoge vlasnike vozila jer neće plaćati nove tablice i zamenu saobraćajne dozvole. Ovaj izdatak nije uopšte zanemarljiv, kada se uzme u obzir cena koštanja novih tablica i saobraćajne dozvole vozila. Cena registracije vozila 2020. godine ostaće ista kao i predhodne godine samo će se promena cene desiti za izdavanje probnih tablica.

Zanimljivosti o registarskim tablicama

U svetu postoji velki broj kolekcionara registarskih tablica. Verovatno ste nekad videli u auto mehaničarskim radnjama okačene razne tablice od vozila. I za svakog kolekcionara ona budi neku uspomenu iz prošlosti. Na pojedinim aukcijama neke retke tablice znaju da postignu veliku cenu. Prva registarska tablica u svetu se pojavila u Francuskoj daleke 1893. godine. Samim tim Francuska je prva država u svetu koja je postavila registarsku oznaku na automobil, mada su se automobili u toj zemlji pojavili nekoliko godina ranije. Njihov primer sledila je Nemačka 1896. godine, a za njima Holandija 1898. godine. Ona je ujedno i bila prva država koja je imala nacionalne tablice. Prve tablice u SAD pojavile su se 1901. godine u saveznoj državi Njujork. Prve tablice su se izradjivale od gume, kože, gvoždja a neke su čak bile i porcelanske. Još jedan zanimljiv podatak. Registarska tablica Velike Britanije sa oznakom F1 2008. godine prodata je za pola milona evra. Danas za nju vlasnik traži ogomnih 12.500.000 evra.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!