Pojačana Kontrola Za Registracionu Nalepnicu

MUP je najavio da će biti pojačana kontrola za registracionu nalepnicu. Cilj ove akcije saobraćajne policije je da se otkriju vozila koja se nalaze u saobraćaju a istekla im je registracija vozila. Za otkrivanje ovog prekršaja koristiće se patrolna vozila saobraćajne policije koja imaju postavljene kamere na vozilima, kao i video nadzor saobraćaja u gradovima.

Pojačana kontrola za registracionu nalepnicu

Po zakonu i propisima o upravljanju vozila na putevima republike Srbije vozilima kojima je istekla registraciona nalepnica nije dozvoljeno učestvovanje u saobraćaju. Iz saobraćajne policije podsećaju da nakon isteka od 60. dana od prestanka važenja registracione nelepnice vlasnici vozila su dužni da vrate registarske tablice. Nakon 60. dana nije moguće produžiti registraciju vozila na iste oznake već se mora podneti novi zahtev za izdavanje nove sobraćajne dozvole i registarskih oznaka. Ovim postupkom značajno se uvećava cena registracije vozila. Pojačana kontrola za registracionu nalepnicu od strane MUP-a ima za cilj da otkrije sve učesnike u saobraćaju kojima je istekao rok važenja iste. Kada policijski službenik utvrdi da je vozilu istekla registraciona nalepnica, ono će biti isključeno iz saobraćaja. U slučaju da vozilo ne učestvuje u saobraćaju, a istekla mu je važnost registracione nalepnice više od 60. dana i nije podnet zahtev za izdavanje nove, vlasnik je dužan da registarske tablice vrati u policijsku upravu gde je registrovano vozilo.

Propisane kazne za nevraćanje registarskih tablica posle 60. dana od isteka registracije

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima jasno je propisana novčana kazna za vlasnike vozila koji ne vrate tablice nakon njihovog isteka od 60. dana. Za fizička lica predvidjena je kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara. Ukoliko je vlasnik vozila preduzetnik kazna za ovaj prekršaj iznosi 20.000 dinara. Ako je valsnik vozila pravno lice predvidjena novčana kazan iznosi od 50.000 do 600.000 dinara.

Važno je napomenuti da se u slučaju sobraćajne nezgode izazvane vozilom kome je istekla registraciona nalepnica to jest polisa obaveznog osiguranja vozila nastalu štetu isplaćuje Udruženje osiguravača Srbije. Medjutim regresni zahtev koji je isplaćen oštećenoj strani za naknadu načinjene štete, kamata, sudski i drugi troškovi naplaćuju se od vlasnika vozila. Iz svega navedenog vodite računa o datumu kada Vam ističe registracija vozila i obavite tehnički pregled i registraciju na vreme. Imate mogućnost da registraciju vozila uradite mesec dana pre njenog isteka.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!