Kada Se Menja Saobraćajna Dozvola

Kada se menja saobraćajna dozvola? Saobraćajna dozvola nema rok trajanja ali postoje situacije kada je potrebna njena zamena. Ukoliko menjate podatke iz lične karte, adresu stanovanja, vlasništvo nad vozilom ili druge podatke morate uraditi zamenu saobraćajne dozvole.

Kada se menja saobraćajna dozvola?

Danas saobraćajna dozvola ima čip u sebi na kom se nalaze svi potrebni podaci o vašem vozilu. Bilo koja promena podataka koja se tiče vlasnika vozila ili samog vozila zahteva promenu saobraćajne dozvole. Takodje ako se saobraćajna dozvola ošteti ili izgubi mora se u MUP-u izvaditi nova. Ukoliko se ne podnese zahtev za zamenu saobraćajne dozvole 15. dana od promene podataka predvidjena je kazan u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara.

Promena vlasnika vozila

Kod prodaje vozila na osnovu kupoprodajnog ugovora mora se zameniti saobraćajan dozvola. Stara dozvola se poništava i izradjuje se nova sa podacima novog vlasnika kao i sa podacima o novim registarskim tablicama. Tablice na vozilu mogu ostati iste samo u slučaju da su kupac i prodavac iz istog registarskog područja.

Promena adrese stanovanja vlasnika vozila

Svaka promena prebivališta zahteva promenu adrese vlasnika vozila u saobraćajnoj dozvoli. Ukoliko vam se nova adresa nalazi u okviru istog registarskog područja tablice se ne odjavljuju već se samo izradjuje nova saobraćajna dozvola. Ako se vaša nova adresa stanovanja nalazi u drugom registarskom području, registarske tablice se odjavljuju i izdaju se nove kao i nova saobraćajna dozvola. Promenu prebivališta dužni ste da prijavite u roku od 30. dana od nastale promene. U slučaju da to ne uradite predvidjena je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara.

Promena imena i prezimena vlasnika vozila

Podaci o vlasniku vozila na saobraćajnoj dozvoli moraju biti isti kao podaci u ličnoj karti. Ako je došlo do promene imena ili prezimena ta promena mora biti ažurirana i u saobraćajnoj dozvoli.

Pogrešno upisani podaci ili promena podataka o vozilu

Ako nije čitljiv broj šasije ili motora i zbog toga ne možete proći tehnički pregled mora se raditi ukucavanje brojeva (PUS). Tada se po uputu SUP-a dobija novi broj koji mora biti ažuriran i u saobraćajnoj dozvoli. Pogrešno upisani podaci koji se odnose na broj sedišta, dozvoljenu masu, broj motora ili šasije vozila moraju se ispraviti. Ukoliko je uradjena prepravka vozila poput ugradnje kuke, TNG uredjaja, prepravke iz putničkog u teretno vozilo, takodje ti podaci moraju biti evidentirani u saobraćajnoj dozvoli. Svaka ustanovljena promena na vozilu mora se prijaviti u roku od 15. dana i izvaditi nova saobraćajna.

Promena boje na vozilu

U slučaju da prefarbate vozilo u drugu boju ili zalepite foliju na vozilo koja je različita od fabričke boje, ta promena mora se evidentirati u saobraćajnoj dozvoli.

Oštećena ili izgubljena saobraćajna dozvola

Ukoliko je saobraćajna dozvola oštećena da se podaci sa nje ne mogu očitati u elektronskoj formi ili se ona polomi mora se izvaditi nova. Duplikat saobraćajne dozvole morate izvaditi i u slučaju gubitka iste.

Cena izrade nove saobraćajne dozvole

Kada se vrši registracija vozila cena izrade nove saobraćajne dozvole je 1.500 dinara.

Cena izrade duplkata saobraćajne dozvole je 4.000 dinara.

Izrada saobraćajne dozvole po hitnom postupku se naplaćuje dodatnih 5.000 dinara. Tada dozvolu dobijate u najdužem roku od 3. dana.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!