Nepravedno Visoko Osiguranje

Nepravedno visoko osiguranje?  Od 2011. godine stupilo je na snagu obavezno osiguranje automobila po sistemu bonus-malus. Ovaj sistem će se odnositi i na savesne vozače i na vozače koji budu imali udes. Veća cena polise ili manja zavisiće od jednog faktora. Da li je to nepravedno visoko osiguranje ili je nagrada za dobru vožnju.

Nagrada za bezbednu vožnju

Po sistemu iz 2011. godine premijski stepen obaveznog osiguranja se deli na 12. razreda. Kada prvi put kupite polisu vi se nalazite u 4. stepenu premijskog razreda. Ako ste savestan i dobar vozač koji ne napravi udes izmedju dve registracije vaše osiguranje će vas nagraditi. Sledeću polisu obaveznog osiguranja koju budete kupovali biće umanjena za 5%. Takodje ako ne napravite štetu u drugoj godini cena polise se umanjuje za 10% a u trećoj godini za 15%. Tada se nalazite u prvom stepenu premijskog osiguranja. I to je mesto gde ćete ostati sve dok ne budete imali udes a da ste Vi krivac. Da pojednostavimo stvar daćemo Vam primer. Kada je obavezno auto osiguranje 10.000 dinara prve godine dobijate popust od 500. dinara. U drugoj godini vas polisa košta 9.500 dinara. Ako i te godine ne napravite udes dobijate popust od 10% i u trećoj godini cena polise je 9.000 dinara. Konačno kada ostvarite i maksimalan popust od 15% vas će polisa koštati 8.500. dinara. To je nagrada za bezbednu vožnu bez saobraćajnog udesa.

Ako ste imali udes obavezno osiguranje drastično skače

Sad idemo na vozače koji nisu dovoljno oprezni u saobraćaju i napravili su štetu na drugom vozilu. Obavezno auto osiguranje služi za pokrivanje štete nanete drugim licima. Kada se ovo dogodi i aktivira se polisa pri sledećoj njenoj kupovini koštaće vas više za 50%. Ukoliko u toku godine napravite dva udesa polisa će poskupeti za 110%. Ako ste toliko neoprezni i izazovete tri udesa ili više tokom jedne godine obavezno osguranje za autombil će koštati 150% više. Ovi procenti se dodaju na osnovnu cenu polise. To izgleda ovako. Ako je cena polise 10.000 dinara jedan udes povećava polisu za 50% i tada ona košta 15.000 dinara. U slučju dva udesa tokom godine premija se uvećava za 110% i cena polise je 21.000 dinara. U najgoroj varijanti polisa se uvećava za 150% u prevodu je njena cena 25.000 dinara. Svaki udes vas podiže za 3. razreda to jest ako se nalazite u 1. razredu dolazite do 4. ili ako ste u 4. idete do 7. premijskog razreda. Za svaku godinu kada ne aktivirate polisu obaveznog osiguranja spuštate se za 1.stepen manje.

Nepravedno visoko osiguranje?

Da li je ovakva računica nepravedna u samom odnosu prema savesnim vozačima. Da li se preko polise dovoljno kažnjavaju ljudi koji ne vode računa u sabraćaju. Večita dilema otkada je na snagu stupio bonus-malus sistem. Po logici stvari kada napravite jedan udes treba Vam tri godine da se vratite na osnovnu cenu premije. Što apsolutno zanči da ste zaradili kaznu od tri godine. Još dugo će se raspravljati o ovakvom sistemu a na nama je da ga prihvatimo jer drugo rešenje ne postoji.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!