Šta Je Potrebno Za Tehnički Pregled

Registracija vozila na RATE i tehnički pregled Beograd | Henex 3

Šta je potrebno za tehnički pregled

Šta je potrebno za tehnički pregled vozila? Tehnička ispravnost i registracija vozila je stresna situacija za mnoge vozače. Zato je najbolje da pripremite vaše vozilo na vreme kako bi prošli tehnički pregled i uradili registrovanje vozila. U nastavku teksta navešćemo kako da ne budete vraćeni sa tehničkog pregleda.

Ukoliko sa neispravnim autom, kombijem, motociklon dodjete na tehnički pregled budite sigurni da ga nećete proći jer su pravila pregleda vozila pooštrena. Od skoro promena pravilnika za tehnički pregled vozila se odnosi na to da nedostatke na vozilu možete rešiti u roku od 7. dana a ne za 3. kako je ranije bio slučaj. Kada otklonite nedostatke na vozilu u predvidjenom roku ne plaćate ponovo pregled. Cena godišnjeg tehničkog pregleda iznosi od 3.070 do 6.020 dinara po vozilu.

Dokumentacija za vozilo

Da bi se započeo tehnički pregled potrebno je da kod sebe imate odgovarajuća dokumenta. To se odnosi na ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu. Ako niste vlasnik vozila morate imate overeno punomćje za registraciju od strane vlasnika motornog vozila. Pre stupanja na liniju tehničkog pregleda vrši se provera podataka iz saobraćajne dozvole da li odgovaraju vozilu a odnosi se na broj šasije, motora, sedišta, težine i boje vozila. U slučaju da se osnovni podaci iz saobraćajne ne poklapaju sa vozilom ne možete pristupiti tehničkoj ispravnosti vozila.

Spoljašnji pregled vozila

Prvi uslov da pristupite liniji za tehnički pregled je da vozilo bude oprano kako spolja tako i unutra. Prljavština na limariji može sakriti neke nedostatke na vozilu zato ono mora biti čisto. Prednjai zadnja šoferšajbna, bočna stakla, retrovizori, prednja i zadnja svetla moraju biti vizuelno i tehnički ispravna. Metlice brisača moraju biti ispravne i ne zaboravite da sipate u posudu tečnost za pranje stakla. Ako vozilo ima zatamnjena stakla, kuku, spojler ili neku drugu vrstu prepravke morate posedovati odgovarajući atest.

 

Tehnička ispravnost vozila

Kočioni i upravljački sistem, šasija, ogibljenje, rashladni i izduvni sistem, stanje pneumatika se proveravju prilikom tehničkog pregleda. Takodje se meri i količina izduvnih gasova iz auspuha. Promenom pravilnika vozila bez DPF filtera i katalizatora moćiće do 2023. godine da prolaze tehničku ispravnost. Najčešći problem koji se javlja prilikom tehničkog pregleda je test ovalnsti kočenja. Ukoliko je vrednost manja od 20% po točku, vozilo neće proći pregled.

Savetujemo da pre dolaska na tehnički pregled postetite vašeg automehaničara koji vam odražava vozilo. Najbolje je da proveri celokupno stanje vašeg vozila i ako postoje neki nedostaci da ih na vreme otkloni kako ne bi doživeli da budete vraćeni sa tehničkog pregleda. Napominjemo da u slučaju, da budete vraćeni sa tehničkog nakon ponovnog dolaska proveravaju se samo delovi zbog kojih vozilo nije prvi put prošlo tehničku ispravnost.

Obavezna oprema u vozilu

Zakonom o saobraćaju propisano je da svako vozilo ima odgovarajuću dodatnu opremu u koju spada: sajla za vuču, svetleći prsluk, trougao i komplet prve pomoći. Rezervni točak je obavezan samo u slučaju ako auto nema ran-flat gume ili set za krpljenje pneumatika u vidu spreja ili pene u boci pod pritiskom.

O Nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nedavne objave

Follow Us

Poslednja vest

Budite u toku sa novostima Uskoro!!!