Tehnički pregled Beograd podrazumeva da se pregled tehničke ispravnosti auta može uraditi na opštini Palilula, Rakovica, Vračar, Zvezdara, Savski Venac i svim drugim opštinama. Pre nego što se obavi registracija vozila tehnički pregled je obavezan za sva putnička i teretna vozila. Svaki tehnički pregled Beograd mora imati odgovarajuću opremu i stručni kadar.

Tehnički pregled Beograd – Pravilnik

Tehnički pregled Beograd kao i svi tehnički pregledi u Srbiji rade po novom pravilniku koji je stupio na snagu 5. jula 2018. godine. Po novom pravilniku pooštrena je kontrola vozila prilikom vršenja tehničkog pregleda. Ovim pravilnikom se uklanjaju svi automobili, traktori, motocikli, kamioni i autobusi koji mogu svojom neispravnošću ugroziti bezbednost u saobraćaju. Prema nekim podacima od ranije, oko 60% vozila nikada nisu izvršila tehnički pregled a učestvovala su u saobraćaju. Takva vozila su uvek predstavljala opasnost za sve učesnike u saobraćaju. I najgore što u takvoj situaciji niko nije odgovarao za propuste. Novim pravilnikom više niko neće biti povlašćen, jer se vrše rigorozne kontrole. Pregled vozila je dosta detaljniji nego ranije i traje negde oko 30. minuta. Cena po kojoj se vrši tehnički pregled odredjuje svaki tehnički centar za sebe. Radno vreme tehničkih pregleda u Beogradu će ostati isto kao pre stupanja na snagu novg pravilnika.

Kako da sigurno prodjem tehnički pregled?

Ukoliko niste sigurni u tehničku ispravnost vašeg vozila najbolje bi bilo da podjete kod vašeg majstora kako bi ispravili nedostatke na vozilu. Najmanja mehanička ili vizuelna neispravnost na vozilu može Vas udaljiti sa tehničkog pregleda. Kad se to dogodi imate mogućnost da za tri dana otklonite sve nepravilnosti i da se vratite na tehnički pregled. Kako ne biste gubili dragoceno vreme naš savet je da ipak podjete kod majstora i ispravite sve nedostatke na vašem vozilu. Takodje ako imate na vozilu neku dodatnu opremu poput spojlera, kuke, zatamnjenih stakala a da nisu fabrički, morate za sve imati odgovarajuće ateste. Jedno sigurno morate znati da više nema gledanja kroz prste i da će te proći preko veze. Samo tehnički ispravno vozilo će Vam omogućiti da prodjete tehnički pregled. Da bi izbegli gužvu i uštedeli sebi vreme, najbolje bi bilo da tehnički pregled zakažete nekoliko dana unapred.

Koliko traje tehnički pregled

Nekada je tehnički pregled trajao oko 20. minuta a danas svaka kategorija vozila ima propisano vreme za koje se mora uraditi tehnički.

Minutaža pregleda motornih vozila po kategorijama:

Za putničke automobile i ostala vozila čija dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg – 35 minuta

Za motorna vozila čija dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i koja ima hidraulični prenosni mehanizam kočionog sistema – 40 minuta i više

-Za traktore -25 minuta

– Za tricikle i motocikle – 20 minuta

-Za ostala priključna vozila 30 minuta

Planirajte vreme za tehnički pregled zbog produženog vremena pregleda vozila. Termin je najbolje zakazati a registraciju i tehnički pregled vozila možete uraditi 30. dana pre isteka registracione nalepnice to jest registracije vozila. Izdavanje registracione nalepnice kada završite tehnički pregled traje maksimalno 10. minuta. Dokaz da je izvršen tehnički pregled u propisnom roku su fotografije i snimak vozila tokom izvršenja pregleda. Ovu dokumentaciju čuva svaka agencija odredjeni vremenski period koji je predvidjen propisom o tehničkom pregledu.

Procedura za tehnički pregled

Pre nego što dodjete na tehnički pregled obavezno morate oprati vozilo, ako je vozilo prljavo bićete odmah udaljeni sa pregleda. Na liniji za pregled prisutno je samo ovlašćeno lice. Prvo se proveravju podaci iz saobraćajne dozvole koji moraju odgovarati vozilu na kom se vrši pregled. Svaki podatak mora da bude ispravan, počev od brojeva do mase vozila, snage, broja sedišta. Kada pristupite pregledu proveravaju se sledeći uredjaji:

Kočioni sistem na vozilu

Da li ima pukotina na prednjoj i zadnjoj šoferšajbni ( toleriše se pukotina do 10 mm)

Ispravnost brisača i kvalitet metlica

Pregleda se stanje šasije i karoserije

Proverava se svetlosna signalizacija ( farovi, žmigavci, štop i poziciona svetla)

Proverava se identifikaciona pločica vozila

Gume na vozilu ( moraju imati odgovarajuću dubinu šare)

Proverava se da li ima korozije na nosaču motora, košu, prednjem i zadnjem loncu auspuha

U vozilu morate posedovati dodatnu opremu, trougao, aparat za gašenje požara, sajla za vuču, prsluk i prva pomoć.

Alnaser, altenator, motor, rashladni sistem, mehanizam za upravljanje kao i za kočenje moraju biti apsolutno ispravni

Na vozilu ne sme biti curenja ulja i goriva kao ni izduvnih gasova u kabini vozila koji mogu ugrozitiu vozača i njegove putnike

Gde je najbolji tehnički pregled Beograd

Tehnički pregled Beograd možete obaviti u sledećim opštinama. Voždovac, Vračar, Stari Grad, Savski Venac, Palilula, Novi Beograd, Mladenovac, Lazarevac, Zemun, Čukarica, Obrenovac, Sopot, Surčin, Rakovica, Zvezdara, Grocka i Barajevo. Na svakoj Beogradskoj opštini postoji veći broj tehničkih pregleda. A najzastupljeniji tehnički pregled i agencija za registraciju vozila je Henex. Svi oni obavljaju pregled vozila po zakonu i propisima. Većina njih nudi mogućnost odloženog plaćanja registracije i tehničkog pregleda na rate bez kamata. Najbolji tehnički prgled je onaj koji poseduje najsavremeniju i kvalitetnu opremu kojom se vrši kontrola tehničke ispravnosti vozila kao i obučen i stručan kadar. Sve što Vam je potrebno za registraciju vozila i tehnički pregled kao i brza i kvalitetna usluga možete dobiti u agenciji Henex na deset lokacija u Beogradu.

Tehnicki pregled vozila Savremenim uređajima marke Actia Muller i Hofmann vršimo tehnicki pregled svih putničkih motornih vozila i teretnih vozila maksimalne dozvoljene nosivosti do 4000 kg


Tehnički pregled – Kliknite ovde

OPŠTE INFORMACIJE Tehnicki ispravna vozila su veoma važan faktor bezbednosti saobraćaja. Samo tehnicki ispravna vozila mogu garantovati njegovu bezbednu primenu pa je, sa tog razloga, tehnicka ispravnost vozila i osnovni uslov za registraciju vozila. Kontrola tehnicke ispravnosti vozila obuhvata detaljnu kontrolu svih uređaja vozila, bitnih sa gledišta bezbednosti vožnje, a vrši je, na redovnom tehnickom pregledu, ovlašćena organizacija za vršenje tehnickog pregleda vozila. U ovu svrhu, ovlašćene organizacije za vršenje tehnickog pregleda vozila moraju biti opremljene odgovarajućom ispitivačkom opremom i uređajima, a moraju raspolagati i odgovarajućim stručnim kadrom.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja je određeno da se redovni tehnicki pregled vozila vrši jednom godišnje. Vozila na motorni pogon i priključna vozila, kojim se vrši javni prevoz putnika ili prevoz opasnih materija, kao i vozila kojima se vrši obučavanje kandidata za vozače, idu na tehnicki pregled svakih 6 meseci. Tehnicki pregled vozila vrše istovremeno najmanje dva ovlašćena radnika sa radnim iskustvom dužim od godinu dana, od kojih jedan mora imati najmanje SSS – saobraćajnog ili mašinskog smera, a drugi stručnu spremu KV ili VKV automehaničara, odnosno biti automehaničar trećeg ili četvrtog stepena stručne spreme. Radnici koji vrše tehnicki pregled moraju poznavati propise kojima se regulišu pitanja u vezi sa tehnickim uslovima koje moraju ispunjavati vozila u saobraćaju, kao i druge propise o vršenju tehničkog pregleda vozila i moraju biti obučeni za rukovanje svim uređajima i opremom koji se pri pregledu upotrebljavaju.

Pre početka tehnickog pregleda vozila utvrđuje se da li određeni tehnički ili drugi podaci o vozilu, koji se upisuju u registracioni list, odgovaraju podacima koji su upisani u ispravu o nabavci vozila, odnosno u saobraćajnu dozvolu ili potvrdu o registraciji, ako je vozilo već bilo registrovano. Ako se utvrdi neslaganje ovih podataka ne sme se overiti registracioni list, odnosno izdati potvrda o tehnickoj ispravnosti vozila, osim ako se promena dokazuje odgovarajućim ispravama, odobrenjem, računom o kupovini i sl. Tehnicki pregled vrši se samo ako je vozilo uredno obojeno, čisto, i bez vidljivih oštećenja karoserije i boje, odnosno da ta oštećenja ne prelaze 5% od limenih površina, karoserije i boje…